Scriptie Hbo

Opbouw scriptie

Een Hbo scriptie bestaat uit een praktijkgericht onderzoek waarvoor je een degelijk plan van aanpak moet schrijven. In dit plan beschrijf je wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat aanpakken. Wanneer je plan van aanpak is goedgekeurd maak je een structurele opzet van je scriptie en kun je goed voorbereid starten met je onderzoek.

Scriptiebegeleider

Scriptie schrijven

Wanneer je op Hbo niveau een scriptie schrijft doe je praktijkgericht onderzoek. Dit betekent dat de onderzoeksvraag van je scriptie uit de praktijk komt en dat de resultaten van je onderzoek direct een bijdrage leveren aan de praktijk (Andriessen, 2014). Belangrijk bij het schrijven van jouw scriptie is dat je onderzoek praktisch relevant en methodisch verantwoord is. Dit betekent dat de relevantie van je onderzoek aansluit bij de praktijk, de resultaten van je onderzoek in de praktijk bruikbaar zijn en dat het de praktijk ook verbetert (Andriessen, 2014). Gekeken naar de methodische verantwoording van je onderzoek is het belangrijk dat je resultaten valide en representatief zijn en dat je onderzoek een bijdrage levert aan wat in de praktijk al bekend is (Andriessen, 2014). Deze twee onderwerpen worden door jouw opleiding uitgelegd in een afstudeerhandleiding. Lees dit document dan ook goed voordat je begint met het schrijven van je scriptie.


Plan van aanpak

Het plan van aanpak is het eerste document dat je schrijft als je begint met het schrijven van je scriptie. Het doel van een plan van aanpak is onderzoeken of het onderzoek dat je wilt gaan doen haalbaar is. Je moet hierin duidelijk verwoorden wat je wilt gaan onderzoeken en hoe je dat wilt gaan doen. Wat er in jouw plan van aanpak moet staan staat beschreven in de afstudeerhandleiding en het beoordelingsformulier van je opleiding. Op basis van het beoordelingsformulier kun je meestal in grote lijnen de inhoudsopgave van je plan van aanpak maken. Dit geeft jouw plan structuur en maakt de stappen die je moet maken inzichtelijk. Als jouw opleiding het plan van aanpak goedgekeurd heeft kun je beginnen met je scriptie.


Opzet scriptie

Op basis van het plan van aanpak doe je onderzoek en schrijf je je scriptie. De hoofdstukken in je scriptie bouw je één voor één op. Dit doe je omdat je de uitkomsten van het eerste hoofdstuk nodig hebt om het tweede hoofdstuk te kunnen schrijven. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de aanleiding van je onderzoek in kaart brengen voordat je de doelstelling van je onderzoek kunt formuleren. Je probleemstelling is vervolgens weer afgeleid van je doelstelling. Deze samenhang is een belangrijk onderdeel van je scriptie. Ook de opzet van je scriptie kun je vaak in grote lijnen afleiden van de afstudeerhandleiding en het beoordelingsformulier van je opleiding. Wil je hulp bij de opzet en structuur van je scriptie?

Afstudeerwijzer helpt jou verder.