Gastcollege

Het schrijven van een scriptie is het laatste onderdeel van je studie. Een groot verschil met het volgen van colleges is dat je nu zelfstandig een onderzoek uitvoert en ook zelfstandig beslissingen neemt. Daar waar tijdens de colleges de docent of professor je aanwijzingen en sturing geeft, moet je dit nu zelf uitzoeken en dat kan soms een uitdaging zijn. 

Tijdens een gastcollege van ongeveer 45 minuten geven we studenten praktische tips en tricks mee voor het schrijven van een scriptie. Dit doen we voor studenten die een Hbo, Wo en MBA volgen.

Thesis coach

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een gastcollege op jouw onderwijsinstelling?  Loop je vast bij het schrijven van je scriptie of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op:

Mail: info@afstudeerwijzer.nl

Tel: 0613266433


Denise Groeneveld 

Thesis guidance

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een gastcollege op jouw onderwijsinstelling?  Loop je vast bij het schrijven van je scriptie of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op:

Mail: info@afstudeerwijzer.nl

Tel: 0613266433


Denise Groeneveld 

Gastcollege Tias

Gastspreker

Afgelopen week was Afstudeerwijzer gastspreker op TIAS Business school. Tijdens twee presentaties hebben we studenten praktische tips meegegeven voor het schrijven van een Wo master scriptie. Daarbij hebben we onder andere stil gestaan bij de volgende onderwerpen:


Het scriptieonderwerp

Het eerst onderdeel van je scriptie bestaat uit het vaststellen van het scriptieonderwerp. Het onderwerp moet aansluiten bij je studie of bij de specialisatie die je volgt. Daarnaast moet je onderzoek iets toevoegen aan de bestaande theorie, dit heet ook wel theoretische relevantie. Een methode die we bespreken is bijvoorbeeld gap-spotting.


Het onderzoeksvoorstel

Voordat je daadwerkelijk start met je scriptie schrijf je een onderzoeksvoorstel. Dit wordt soms ook het plan van aanpak of het afstudeerwerkplan genoemd. Het onderzoeksvoorstel beschrijft in grote lijnen wat je gaat onderzoeken, waarom je dit gaat onderzoeken en hoe je dit gaat onderzoeken. Het geeft de beoordelaar een indicatie van de haalbaarheid van je onderzoek. Daarnaast biedt het voorstel jou een leidraad. We bespreken concreet welke belangrijke elementen er in je onderzoeksvoorstel moeten staan.


De samenwerking met je beoordelaar/begeleider 

Je beoordelaar/begeleider speelt een rol bij het schrijven van je scriptie. Je kunt bij je beoordelaar/begeleider terecht voor vragen en van hem of haar krijg je ook een zekere sturing. Het is daarom belangrijk om te werken aan een goede relatie zodat je goed kunt samenwerken met je beoordelaar/begeleider. We staan stil bij praktische en concrete manieren waarop je aan deze relatie kunt werken.


Een planning

Bij het schrijven van een scriptie spelen verschillende aspecten een rol en vaak veranderen paragrafen en hoofdstukken omdat je gedurende het schrijven van je scriptie steeds nieuwe inzichten krijgt. Een goede planning geeft je overzicht en helpt je om de scriptie op te delen in kleinere stappen. Tijdens de presentatie laten we zien hoe je een goede planning kunt maken.


Bronvermeldingen

Betrouwbaarheid en relevantie zijn belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden tijdens je onderzoek maar ook tijdens het schrijven van je scriptie. We laten aan studenten verschillende bronnen zien. We leggen uit waarom een bron wel of niet betrouwbaar is en letten daarbij ook op de context van je onderzoek.


APA stijl refereren

Wanneer je theorieën en informatie in jouw scriptie gebruikt van andere onderzoekers is het belangrijk dat je op de juiste manier naar deze onderzoekers refereert. Je kunt namelijk niet alles wat je beschrijft in je scriptie zelf onderzocht hebben. Daarnaast kan de lezer zien of je adequate bronnen in je scriptie gebruikt, dit bepaalt mede de geloofwaardigheid van je scriptie. Uiteindelijk maakt refereren het ook mogelijk voor de lezer om te controleren waar je je informatie vandaan hebt gehaald. De meeste opleidingen willen dat studenten conform APA stijl refereren, daarom presenteren we de APA stijl regels. Maar dit kan ook een andere stijl zijn.


Structuur

Je scriptie is opgebouwd uit een aantal onderdelen en die vormen ook de structuur van je onderzoek. Door een logische structuur aan te houden maak je het mogelijk voor de lezer jouw scriptie goed te begrijpen. Met name voor je begeleider en je beoordelaar is dat belangrijk. Je scriptie heeft een structuur maar ook je hoofdstukken en paragrafen hebben een structuur. We bespreken deze structuren en daarnaast staan we stil bij het maken van schrijfschema's. Met deze schrijfschema's kun je je hoofdstukken en paragrafen logisch opbouwen.


Uitdagingen

Tijdens het schrijven van je scriptie kun je verschillende uitdagingen tegenkomen. Dit kunnen uitdagingen zijn omdat je bijvoorbeeld kennis mist. Maar dit kunnen ook persoonlijke uitdagingen zijn zoals motivatie of faalangst. Hier staan we kort bij stil.


Vragen

Uiteindelijk beantwoorden we de vragen die studenten nog hebben na het bijwonen van de presentatie.


Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een gastcollege op jouw onderwijsinstelling?  Loop je vast bij het schrijven van je scriptie of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op.

Mail: info@afstudeerwijzer.nl

Tel: 0613266433

Afgelopen week was Afstudeerwijzer gastspreker op TIAS Business school. Tijdens twee presentaties hebben we studenten praktische tips meegegeven voor het schrijven van een Wo master scriptie. Daarbij hebben we onder andere stil gestaan bij de volgende onderwerpen:


  • Het scriptieonderwerp. Het eerst onderdeel van je scriptie bestaat uit het vaststellen van het scriptieonderwerp. Het onderwerp moet aansluiten bij je studie of bij de specialisatie die je volgt. Daarnaast moet je onderzoek iets toevoegen aan de bestaande theorie, dit heet ook wel theoretische relevantie. Een methode die we bespreken is bijvoorbeeld gap-spotting.
  • Het onderzoeksvoorstel. Voordat je daadwerkelijk start met je scriptie schrijf je een onderzoeksvoorstel. Dit wordt soms ook het plan van aanpak of het afstudeerwerkplan genoemd. Het onderzoeksvoorstel beschrijft in grote lijnen wat je gaat onderzoeken, waarom je dit gaat onderzoeken en hoe je dit gaat onderzoeken. Het geeft de beoordelaar een indicatie van de haalbaarheid van je onderzoek. Daarnaast biedt het voorstel jou een leidraad. We bespreken concreet welke belangrijke elementen er in je onderzoeksvoorstel moeten staan.
  • De samenwerking met je beoordelaar/begeleider. Je beoordelaar/begeleider speelt een rol bij het schrijven van je scriptie. Je kunt bij je beoordelaar/begeleider terecht voor vragen en van hem of haar krijg je ook een zekere sturing. Het is daarom belangrijk om te werken aan een goede relatie zodat je goed kunt samenwerken met je beoordelaar/begeleider. We staan stil bij praktische en concrete manieren waarop je aan deze relatie kunt werken.
  • Een planning. Bij het schrijven van een scriptie spelen verschillende aspecten een rol en vaak veranderen paragrafen en hoofdstukken omdat je gedurende het schrijven van je scriptie steeds nieuwe inzichten krijgt. Een goede planning geeft je overzicht en helpt je om de scriptie op te delen in kleinere stappen. Tijdens de presentatie laten we zien hoe je een goede planning kunt maken.
  • Bronvermeldingen. Betrouwbaarheid en relevantie zijn belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden tijdens je onderzoek maar ook tijdens het schrijven van je scriptie. We laten aan studenten verschillende bronnen zien. We leggen uit waarom een bron wel of niet betrouwbaar is en letten daarbij ook op de context van je onderzoek. 
  • APA stijl refereren. Wanneer je theorieën en informatie in jouw scriptie gebruikt van andere onderzoekers is het belangrijk dat je op de juiste manier naar deze onderzoekers refereert. Je kunt namelijk niet alles wat je beschrijft in je scriptie zelf onderzocht hebben. Daarnaast kan de lezer zien of je adequate bronnen in je scriptie gebruikt, dit bepaalt mede de geloofwaardigheid van je scriptie. Uiteindelijk maakt refereren het ook mogelijk voor de lezer om te controleren waar je je informatie vandaan hebt gehaald. De meeste opleidingen willen dat studenten conform APA stijl refereren, daarom presenteren we de APA stijl regels. Maar dit kan ook een andere stijl zijn.
  • Structuur. Je scriptie is opgebouwd uit een aantal onderdelen en die vormen ook de structuur van je onderzoek. Door een logische structuur aan te houden maak je het mogelijk voor de lezer jouw scriptie goed te begrijpen. Met name voor je begeleider en je beoordelaar is dat belangrijk. Je scriptie heeft een structuur maar ook je hoofdstukken en paragrafen hebben een structuur. We bespreken deze structuren en daarnaast staan we stil bij het maken van schrijfschema's. Met deze schrijfschema's kun je je hoofdstukken en paragrafen logisch opbouwen.
  • Uitdagingen. Tijdens het schrijven van je scriptie kun je verschillende uitdagingen tegenkomen. Dit kunnen uitdagingen zijn omdat je bijvoorbeeld kennis mist. Maar dit kunnen ook persoonlijke uitdagingen zijn zoals motivatie of faalangst. Hier staan we kort bij stil.
  • Vragen. Uiteindelijk beantwoorden we de vragen die studenten nog hebben na het bijwonen van de presentatie.


Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een gastcollege op jouw onderwijsinstelling?  Loop je vast bij het schrijven van je scriptie of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op.

Mail: info@afstudeerwijzer.nl

Tel: 0613266433

Meer informatie?

Meer informatie?

Gratis intakegesprek?

Wil je vrijblijvend meer informatie over de scriptiebegeleiding bij afstudeerwijzer? Dan is het mogelijk om vrijblijvend een gratis telefonisch intakegesprek in te plannen. We nemen jouw persoonlijke situatie door en informeren je op welke manier we jou kunnen begeleiden. 

Gratis intakegesprek?

Wil je vrijblijvend meer informatie over de scriptiebegeleiding bij afstudeerwijzer? Dan is het mogelijk om vrijblijvend een gratis telefonisch intakegesprek in te plannen. We nemen jouw persoonlijke situatie door en informeren je op welke manier we jou kunnen begeleiden.